Johan Cahuzak Theater
 

Plakboek

Briefwisseling met schrijver Maarten 't Hart
Dag meneer Maarten,

Uw boek Het Psalmenoproer heb ik met veel genoegen gelezen. De wereld van het Protestantisme is mij niet vreemd, bovendien heb ik belangstelling voor historie. Ik ben ook gediplomeerd vrijwillig molenaar. En vanuit dat perspectief heb ik sommige passages van uw boek gelezen. En dan blijkt naar mijn idee dat u geen molenaar bent.

Op bladzijde 183 maakt hoofdfiguur Roemer zich op voor de reis naar Delft. Op de volgende bladzijden meldt u: 
- “Hij hoorde het water geruststellend kabbelen.”
- “…hij tuurde naar de gele, wuivende pluimen.”
- “…langs het rimpelende water van de Oude Delft …”
- “…dit liefelijke briesje over het donkere water.”

Dat zijn allemaal aanwijzingen dat er die morgen erg weinig wind stond. Maar de Kerkpoldermolen staat op bladzijde 186 “driftig” te malen! En even verder ziet de hoofdpersoon “overal malende watermolens.” Doorgaans spreken we in dit verband trouwens over poldermolens. Watermolens zijn door water aangedreven molens en die zijn er niet in de omgeving van Delft.

Maar veel leuker vind ik het u te wijzen op het feit dat wil een poldermolen echt malen, hij toch minstens windkracht vier nodig heeft. En driftig malen vraagt wel kracht vijf of zes! Uit bovenstaande vier windcitaten blijkt zeer duidelijk dat dat niet aan de orde was! De molens waren met de door u beschreven windkracht niet eens opgezeild, ze lagen aan de ketting. Die molenaars waren wel wijzer.

Ik nodig u uit mijn poldermolen in het Gelderse Wadenoijen te bezoeken. Dan vertel ik u, als u dat wilt, nog veel meer over het boeiende ambacht van molenaar en over de molen. Ter geruststelling: deze rietgedekte achtkant uit 1888 is bijna met het openbaar vervoer te bereiken. Ik haal u graag op van station Geldermalsen.

Ik ben benieuwd naar uw reactie.

Vrede en alle goeds,
Johan Cahuzak
Molenaar te Wadenoijen.

Deze brief kreeg ik terug van Maarten 't Hart
Geachte Johan Cahuzak,

Heel veel dank voor uw belangwekkende brief over de watermolens die poldermolens moeten zijn. Ik heb al zitten puzzelen hoe ik een en ander in een volgende druk kan veranderen. Die malende molens wil ik er heel graag inhouden, dus moet ik dan meer wind laten waaien, maar volgens de overlevering was het op die dinsdag 2 april niet erg winderig. Althans je krijgt niet de indruk uit de verslagen van de Maassluizers die toen naar Delft zijn gelopen. Kijk, van malende molens stilstaande molens maken is vrij lastig, dan moet ik flink veel veranderen. Meer wind laten opsteken is een kwestie van een paar regels bijstellen, dus dat is eenvoudiger. Ik ben er nog niet uit, en omdat ik er alsmaar over loop te broeden ben ik er tot nu toe steeds niet aan toegekomen uw brief te beantwoorden ofschoon 't verreweg de leukste brief is die ik over het Psalmenoproer gekregen heb. Ik zou graag op uw uitnodiging ingaan een keer uw poldermolen te mogen bezoeken. Dan maak ik in de toekomst misschien zo'n fout ook niet meer. Maar 't moet wel zomer zijn dan, en liefst wat windering zodat de molen maalt.

Hartelijke groet,
Maarten 't Hart

Een reactie van Jan Pooyé, directeur van woningcorporatie Zorgvoorwonen te Sprundel:
Beste Johan,

Velen hebben het mij vandaag bevestigd. Jij was geweldig in vorm: gevat, betrokken, humoristisch, gedreven en met aandacht voor een ieder. Zo iemand past geweldig bij Zorgvoorwonen en wij nodigen jou dan ook graag binnenkort weer uit. Voor nu nogmaals mijn dank en waardering.

Groet,
Jan

E-mail van Ramon van Beusichem
Afgelopen dinsdag was er voor leerlingen van Havo-4 een cabaretvoorstelling. Johan Cahuzak speelde een aantal typetjes waarin hij op een leuke, maar vooral ook confronterende manier inging op de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer. De leerlingen hadden zeer positieve reacties. Hij was grappig en had een goed verhaal te vertellen. Zeker voor herhaling vatbaar dus.

Ramon van Beusichem

E-mail van Jens
he johan 

ik vond de voorsteling van vanmiddag (5 februari bij liudger) toppie en lache 
ik vond de grappen wel strak en goed vooral die over de leeraren en dat snuifen  
nou dat was het dan maar weer mazzel 

vriendelijke 
groeten jens de vries

Voor een groep volwassen vrijwilligers speelde ik een gedeelte uit mijn voorstelling Vrij Willig. Een reactie:
"… het meest grappig vond ik dat over zijn moeder die langzaam aan dement werd en dat ze naar een verzorgingstehuis moest en hij er dan vervolgens ging werken als vrijwilliger. Ik snap niet dat iemand zo creatief kan zijn en van zo’n onderwerp een bruisend verhaal kan maken … ik vroeg me wel de hele tijd af of hij werkelijk zo over oudere mensen denkt. Dat ze met robots enzo naar toilet moeten en per lopende band afvoeren als ze dood waren … maar dat zal wel ironisch bedoeld zijn."

De voorzitster van Interservice Aperdoorn, een aantal serviceclubs die samenwerken, stuurde na een presentatie een briefje:
"Graag wil ik je nogmaals bedanken voor je bijdrage aan het succes van gisteravond. Wat is humor toch een belangrijk instrument! Daarnaast heb je op bijzonder tactvolle wijze een aantal schoonheidsfoutjes van de avond rechtgezet. Ik vind je een absolute kanjer op het podium en ik zal je zeker van harte aanbevelen."

Anja van de Riet (preventie en verslavingszorg) stuurde een briefje met de volgende tekst:
Gisteravond heb ik de evaluatieformulieren van de ouderavond in Hattem verwerkt. Ze waren allemaal positief over jouw bijdrage:

- Geweldig, werd op een leuke manier gedaan.
- Heel erg beeldend en amusant. Geeft problematiek goed weer.
- Treffend, zonder dat het belerend is.
- Humor en informatie.
- Mooi man!

Johan, dat wilde ik je graag laten weten. 

Tot een volgende keer,
Anja

Leny Merks, zij is actief in de Vereniging voor Palliatieve Terminale Zorg Bommelerwaard, kwam met het volgende verhaal:
Gisteren was ik voor een intake ergens in de waard. De zorgvrager sprak zijn voorkeur uit voor een vrijwilliger. Hij wilde jou! Hij had uit de pers vernomen dat je ook aan onze stichting verbonden was. Hij kende je niet persoonlijk maar van de columns in weekblad de Toren en via internet. 
(Ik ben niet verbonden aan deze prachtige organisatie maar ik heb wel een aantal avonden voor hen geleid, Johan.)

Reactie Hotse Rijpinga na een optreden in Sneek