Johan Cahuzak Theater
 

De molen

Zomer 2014, twee mannen voor het hek bij de molen. Of ze een proeffilmpje mochten maken met hun nieuwe drone. Dat mocht, vanzelfsprekend. Als wij natuurlijk het resultaat zouden mogen zien en eventueel gebruiken. Dat was prima. Zeer de moeite waard! Oordeel zelf.

De molen is verplaatst. Hij staat sinds het voorjaar van 2010 twee kilometer zuidelijker dan de oude plek die ingericht is als bescheiden monument.

Op de nieuwe plek, natuurgebied De Steendert, hebben de molen en de molenaar een extra functie. De voorraadplas moet volgemalen worden! Staatsbosbeheer, de eigenaar van het natuurgebied, wil het gebied graag vochtig houden om zodoende speciale dieren en planten te lokken.

Deze opmerkelijk brede molen  is in Wadenoijen gebouwd in 1888. Zijn voorganger is het jaar daarvoor afgebrand. Tot 1950 draaide de molen om de polder droog te houden. Daarna werd hij stilgezet. Mijn voorganger, de bekende radio- en tv-man Kees Buurman, heeft hem midden jaren zestig weer tot leven gewekt. Voor molenliefhebbers is deze rietgedekte achtkant een bijzonder exemplaar. Het ijzeren onderwiel met ijzeren bonkelaar vormen een combinatie die bijna nergens in Nederland voorkomt. Bovendien heeft hij een opmerkelijk gangwerk in de kap.